Do systemów wodociągowych dostają się te bakterie w wyniku skażenia akwenów stanowiących zaopatrzenie w wodę dla stacji uzdatniania ściekamy bytowymi, odchodami zwierząt lub spływami powierzchniowymi z terenów w pobliżu ferm hodowlanych zwierząt.
Do zakażenia może dojść przez spożycie żywności skażonej odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów), przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko) lub od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).
Obecność bakterii z grupy Salmonella w zbiornikach wodnych stwarza zagrożenie dla ludzi oraz warunki do szybkiego rozprzestrzeniania się infekcji, dlatego tak istotny jest stały monitoring pod kątem obecności bakterii z rodzaju Salmonella w zbiorkach wodnych oraz kąpieliskach w sezonie kąpielowym. Obecność tych bakterii jest niebezpieczna dla zdrowia ludzi.
W przypadku analizy mikrobiologicznej badanie powinno rozpocząć się od 8h do 12h od chwili poboru. Wynik analizy z opcją poboru samodzielnego może być obarczony błędem, ponieważ paczka kurierska dostarczana jest wciągu 24h.
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała