Woda ze studni głębinowej lub kopanej i sieci wodociągowej. Monitoring przeglądowy. Zakres analiz zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopad 2015 rok w sprawie jakości wody do spożycia przez ludzi.
W skład zestawu wchodzą następujące badania:
-Mętność
-Barwa
-Zapach
-Smak*
-Odczyn pH
-Przewodność elektrolityczna właściwa(PEW),
-Jon amonowy,
-Azotany,
-Azotyny,
-Chlor wolny,
-Twardość ogólna,
-Chlorki,
-Siarczany,
-Fluorki,
-Żelazo,
-Mangan,
-Glin,
-Miedź,
-Ołów,
-Kadm,
-Nikiel,
-Selen,
-Bor,
-Sód,
-Potas,
-Chrom,
-Utlenialność z KMnO4,
-Ogólna liczba mikroorganizmów 22±2oC po 72h,
-Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2oC po 48h,
-Liczba bakterii grupy coli,
-Liczba Escherichia coli,
-Enterokoki kałowe,
-Clostridium perfingers (łącznie ze sporami),
-Antymon,
-Arsen,
-Benzen,
-Benzo(a)piren,
-Suma Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA),
-Cyjanki,
-1,2 – Dichloroetan,
-Suma Trichlorometanów (THM),
-Ogólny węgiel organiczny (OWO)
* Oznaczenie smaku możliwe jest tylko wtedy, gdy parametry mikrobiologiczene są w normie.
W przypadku analizy mikrobiologicznej badanie powinno rozpocząć się od 8h do 12h od chwili poboru. Wynik analizy z opcją poboru samodzielnego może być obarczony błędem, ponieważ paczka kurierska dostarczana jest wciągu 24h.
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała