Cecha organoleptyczna oznaczana jedynie w przypadku pewności, że badana woda nie jest zanieczyszczona. Rodzaje smaku i inne uboczne odczucia smakowe są nazywane → posmakiem (np: posmak metaliczny, alkaliczny, fenolowy, mdły, rybi itd.). Odczucia smakowe mają zwykle charakter indywidualny, a intensywność ich wzrasta wraz z niewielkim podwyższeniem temperatury. Intensywność s. określa się w sześciostopniowej skali: 0 – brak smaku 1 – smak bardzo słaby 2 – smak słaby 3 – smak wyraźny 4 – smak silny 5 – smak bardzo silny Zarówno smak, jak i posmak odczuwa się przy różnym poziomie stężeń poszczególnych substancji. Występowanie smaku ogranicza przydatność wody do celów konsumpcyjnych.
UWAGA - w celu oznaczenia smaku w wodzie, konieczne jest jednoczesne wykonanie badania mikrobiologicznego danej próbki wody. Razem ze smakiem przebadana będzie liczba bakterii grupy coli.
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała