Związki humusowe to związki wielkocząsteczkowe o złożonej strukturze, należące do substancji organicznych. W wodzie powstają na skutek przekształceń materii organicznej gleb, w procesie humifikacji, czyli oddziaływania czynników fizyko-chemicznych (takich jak pH, tlen, temperatura) i fermentacyjnych (bakterii i grzybów) na martwe szczątki roślinne. Związki humusowe pod względem chemicznym są bardzo zróżnicowane i dotychczas mało poznane. Mogą spowodować nieużyteczność wody do picia, do celów bytowo-gospodarczych i przemysłowych. Ich nadmierna obecność najczęściej wykrywana jest w wodzie powierzchniowej, jednak w wielu przypadkach również stanowi problem wód podziemnych. Wysoka zawartość związków humusowych bardzo utrudnia procesy odżelaziania i odmanganiania. W analizie fizyko-chemicznej ich zawartość pośrednio określają takie parametry jak barwa i utlenialność.
Okres oczekiwania na wynik z badania wynosi ok. 15 dni roboczych.
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała