Cynk może dostać się do wody drogą naturalną podczas przepływu wody przez warstwy gruntu. W większości przypadków źródło cynku stanowią ścieki. Źródłem cynku może być również korozja metali. Jakkolwiek cynk należy do mikroelementów potrzebnych dla rozwoju organizmu, jego występowanie w wodzie do picia nie jest pożądane, ze względu na metaliczny smak i mętnienie wody przy zawartości cynku powyżej 5mg/l. Jego nadmiar działa jednak toksycznie na organizm człowieka. Przede wszystkim wywołuje uszkodzenia wątroby, mięśnia sercowego oraz zaburzenia przewodu pokarmowego. Cynk ulega magazynowaniu w tkance kostnej i włosach, natomiast z innych narządów jest szybko eliminowany. Najszybszy obrót cynkiem (wymiana) zachodzi w wątrobie, trzustce, gruczole krokowym i przysadce mózgowej.
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała