Chrom jest pierwiastkiem mało rozpowszechnionym w przyrodzie. W naturalnych wodach podziemnych chrom występuje bardzo rzadko. Natomiast wody powierzchniowe mogą zawierać chrom pochodzący z różnego rodzaju ścieków przemysłowych. Występuje w wodach powierzchniowych i w wodzie do picia, szczególnie gdy jest ona chlorowana, w dwóch formach chemicznych: jako chrom trójwartościowy i chrom sześciowartościowy. Rozróżnienie to jest konieczne z uwagi na ich zupełnie odmienne działanie na organizm człowieka. Chrom trójwartościowy należy do pierwiastków śladowych i ma istotne biologiczne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten jest niezbędny w procesie metabolizmu glukozy i tłuszczów oraz wchodzi w skład wielu aminokwasów. Jest aktywatorem niektórych enzymów oraz wzmaga działanie insuliny. Odgrywa pewną rolę w zapobieganiu arteriosklerozie i cukrzycy. Jego nadmiar powoduje zaburzenia i wywołuje objawy chorobowe. W wodzie do picia obecność chromu można tłumaczyć niedostatecznym oczyszczeniem wody powierzchniowej, zanieczyszczeniem sieci wodociągowej wodami chłodniczymi, do których bywają dodawane sole chromu w celu ochrony rur przed korozją, lub przenikaniem do wody z chromowanych drobnych elementów instalacji i sieci wodociągowej, np. kranów. Wartości maksymalna dopuszczalna zawartości chromu w wodzie wynosi 0,05mg/l.
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała