Zapach należy do bardzo ważnych wskaźników jakości używanej do spożycia, potrzeb gospodarczych i przemysłu spożywczego. Zapach może być wywołany obecnością lotnych związków organicznych, gazów, produktów rozkładu substancji organicznych, ścieków bytowo-gospodarczych i przemysłowych.
Zasadowość ogólna jest to zdolność wody do zobojętniania kwasów. Wywołana jest ona obecnością w wodzie wodorowęglanów i węglanów, głównie metali alkalicznych wapnia i magnezu oraz wodorotlenków, w przypadku wód o pH powyżej 8,3.
W ściekach występują zawiesiny o rożnym stopniu rozproszenia. Skład chemiczny zawiesin zależy od rodzaju ścieków, systemu kanalizacyjnego itp. W ściekach miejskich cząstki zawiesin łatwo opadających stanowią 60-65% ogólnej ilości zawiesin.
Związki żelaza często występują w ściekach przemysłowych oraz w wodach kopalnianych. Mogą one także pochodzić z korozji rur i zbiorników żelaznych. Przy dużej zawartości żelaza powstają osady wodorotlenku żelaza(III).
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała