W Polsce są przyjęte jako wskaźnik zanieczyszczenia wód pod względem sanitarnym.Same bakterie grupy coli w większości nie są szkodliwe dla człowieka. Ich obecność świadczy, jednak o obecności innych bakterii chorobotwórczych.
Są częścią ludzkiej i zwierzęcej flory jelitowej. Produkują szereg toksyn (głównie enterotoksyn) i enzymów, są bardzo odporne na warunki środowiska oraz dezynfekcję. Działanie enterotoksyn powoduje zwiększenie śluzu w jelicie czczym i krętnicy, następuje utrata płynów i elektrolitów w postaci silnej biegunki.
Jest to wskaźnik ogólnej liczby drobnoustrojów hodowanych w temperaturze 30 st C przez 72 godziny.
Inaczej Pałeczka okrężnicy. Znajduje się w dużych ilościach w odchodach ludzkich i zwierzęcych, ściekach surowych i oczyszczonych. Występuje, także w wodach naturalnych i glebach niedawno zanieczyszczonych.
Bakteriami typowo koagulazo-dodatnimi (wytwarzającymi enzym koagulazę) są szczepy należące do Staphylococus aureus (gronkowiec złocisty). Ich obecność w wodzie i ściekach jest niebezpieczna dla człowieka. Gronkowce są bardzo częstym źródłem ciężkich zakażeń, m.in. choroby skóry, układu oddechowego, przewodu pokarmowego, posocznice.
Do systemów wodociągowych dostają się te bakterie w wyniku skażenia akwenów stanowiących zaopatrzenie w wodę dla stacji uzdatniania ściekamy bytowymi, odchodami zwierząt lub spływami powierzchniowymi z terenów w pobliżu ferm hodowlanych zwierząt.
Jest to wskaźnik ogólnej liczby bakterii hodowanych w temperaturze 22°C przez 72 godziny.
Jest to wskaźnik ogólnej liczby bakterii hodowanych w temperaturze 36°C przez 48 godzin.
Jest to wskaźnik ogólnej liczby mikroorganizmów hodowanych w temperaturze 37°C przez 24 godziny.
Bakteria Legionella pneumophilla stanowi bakterię powszechnie występującą w naturalnym środowisku człowieka. Cechują ją – przy sprzyjających warunkach, zdolność do bardzo szybkiego rozmnażania i tworzenia kolonii. Tym co wyróżnia bakterie Legionella jest także doskonała zdolność do przetrwania, przez co ich usuwanie ze środowiska jest bardzo trudne.
Sinice są to bakterie, których naturalnym środowiskiem jest woda zarówno słodka, jak i słona. Sinice zakwitają w sprzyjających warunkach. Lubią ciepłe powietrze, ale wystarcza im już temperatura dwudziestu paru stopni i brak wiatru, uniemożliwiający mieszanie się mas nagrzewającej się wody. Lubią też wodę o podwyższonym stężeniu fosforanów i azotanów,...
Sinice są to bakterie, których naturalnym środowiskiem jest woda zarówno słodka, jak i słona. Sinice zakwitają w sprzyjających warunkach. Lubią ciepłe powietrze, ale wystarcza im już temperatura dwudziestu paru stopni i brak wiatru, uniemożliwiający mieszanie się mas nagrzewającej się wody. Lubią też wodę o podwyższonym stężeniu fosforanów i azotanów,...
Realizacja zlecenia
Pomocne informacje
Ul. Chochołowska 28/213 IIp.
43-346 Bielsko-Biała